[UA] Voorbeeld van importeren van gebruikersgegevens

Meer informatie over hoe u de dimensie Klantensegment importeert om de interesses van uw gebruikers bij te houden.

Door metadata van gebruikers te importeren, zoals een loyaliteitsbeoordeling of lifetime value van de klant, kunt u uiterst relevante lijsten van segmenten en remarketingdoelgroepen maken.

In dit artikel:

Scenario

U wilt weten welke artikelen op uw site het populairst zijn bij liefhebbers van lekker eten en wijn, sportliefhebbers en andere klantensegmenten. U houdt buiten Analytics een gegevensbestand bij waarin klant-ID's zijn gekoppeld aan klantensegmenten. Deze gegevens wilt u uploaden naar Analytics en als basis gebruiken voor een remarketingdoelgroep.

Stap 1: Bepaal welke gegevens u wilt importeren

De gebruikers-ID's die u uploadt, moeten overeenkomen met de gebruikers-ID's die u heeft ingesteld in de hits die door uw site zijn ontvangen. Ga naar de documentatie voor ontwikkelaars voor informatie over hoe u de gebruikers-ID instelt in hits.

De User-ID's die u uploadt en in hits gebruikt, mogen identiek zijn aan de ID's die u hanteert in uw offline gegevensbron, mits deze maar geen persoonlijk identificeerbare informatie bevatten. Houd er rekening mee dat de Servicevoorwaarden van Analytics, waaraan alle Analytics-klanten zijn gehouden, het versturen van persoonlijk identificeerbare informatie (PII) naar Analytics verbiedt, zoals namen, burgerservicenummers, e-mailadressen en soortgelijke gegevens.

Stap 2: Maak de aangepaste dimensie

Omdat Klantensegment niet beschikbaar is als dimensie in Analytics, moet u hiervoor een aangepaste dimensie maken.

Naam aangepaste dimensie Bereik
Klantensegment Gebruiker

Stap 3: Maak de dataset

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en ga naar de property waarnaar u de gegevens wilt uploaden.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren.
  4. Klik op Nieuwe dataset.
  5. Selecteer Gebruikersgegevens als type.
  6. Geef de dataset de naam: Metadata van klant
  7. Selecteer een of meer weergaven om deze gegevens te bekijken.
  8. Definieer het schema:
    Sleutel: Bezoeker > Gebuikers-ID
    Geïmporteerde gegevens: Aangepaste dimensies > Klantensegment
    Gegevens voor hits overschrijven: Ja
    Klik op Opslaan.

Stap 4: Maak het csv-bestand

Doorloop de volgende twee stappen om uw csv-uploadbestand te genereren:

1. De kop ophalen voor het csv-bestand

Klik in de tabel Dataset op Metadata van klant. Hiermee keert u terug naar de schemapagina voor de dataset.

Klik op Schema ophalen. De volgende tekst (of een variant hierop) wordt weergegeven:

CSV header
ga:userId,ga:dimension16

Dit is de koptekst die u moet gebruiken als eerste regel in de csv-bestanden die u wilt uploaden. In onderstaande tabel worden de kolommen aangegeven:

User ID Klantensegment
ga:userId ga:dimension16

2. Een spreadsheet maken en als csv-bestand exporteren

Maak een spreadsheet met bovenstaande indeling. De eerste (kop)rij van uw spreadsheet moet de interne namen bevatten (bijvoorbeeld ga:pagePath in plaats van Pagina) die hierboven worden weergegeven in het dialoogvenster Schema ophalen. De kolommen onder elke koptekstcel moeten de overeenkomstige gegevens van elke koptekst bevatten.

ga:userId ga:dimension16
456abc Gastronomie-/wijnliefhebbers
383ghz Gastronomie-/wijnliefhebbers
323hht Motorsportliefhebbers
541vvv Motorsportliefhebbers

Exporteer de spreadsheet als csv-bestand. Uw bestand ziet er ongeveer als volgt uit:

ga:UserId,ga:dimension16
    456abc,Gastronomie-/wijnliefhebbers
    383ghz,Gastronomie-/wijnliefhebbers
    323hht,Motorsportliefhebbers

541vvv,Motorsportliefhebbers

Stap 5: Upload de gegevens

U uploadt nu het csv-bestand dat u heeft gemaakt naar Analytics. U kunt dit op twee manieren doen: handmatig via de Analytics-gebruikersinterface of programmatisch via de Management API.

Handmatig uploaden
  1. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor Metadata van klant.
  2. Klik op Uploads beheren voor de dataset.
  3. Klik op Bestand uploaden, selecteer het bestand en klik vervolgens op Uploaden.
Uploaden via de Management API
  1. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor Metadata van klant.
  2. Klik op de naam van de dataset.
  3. Klik op ID van aangepaste gegevensbron ophalen.
  4. Kopieer de ID naar het klembord (bijvoorbeeld via CTRL+C).
  5. Volg deze instructies om te uploaden via de Management API.

Stap 6: Analyseer en kom in actie

Geüploade gegevens moeten worden verwerkt voordat ze kunnen worden weergegeven in rapporten. Wanneer het verwerken is voltooid, kan het tot 24 uur duren voordat de geïmporteerde gegevens worden toegepast op de inkomende gegevens voor hits.

Nu kunt u de resultaten analyseren en actie ondernemen. Als u bijvoorbeeld een remarketingdoelgroep wilt maken, voert u de volgende stappen uit:

1. Een aangepast rapport maken
  2. Een segment maken
  3. Een remarketingdoelgroep maken
Een aangepast rapport maken

Omdat Klantensegment een aangepaste dimensie is, wordt deze niet weergegeven in standaardrapporten. Als u het totale aantal paginaweergaven per Klantensegment wilt bekijken, moet u een aangepast rapport maken met één statistiek (Paginaweergaven) en één dimensie (Klantensegment).

1. Klik op + Nieuw aangepast rapport.
  2. Wijzig het rapporttype in Platte tabel.
  3. Selecteer de aangepaste dimensie Klantensegment die u hierboven heeft gemaakt.
  4. Selecteer Sessies of een andere statistiek die u wilt gebruiken om het gedrag van een gebruikersgroep te meten.
Een segment maken

Maak een segment dat de gebruikers vertegenwoordigt die u wilt targeten. In het aangepaste rapport voert u de volgende stappen uit:

1. Klik op Segment toevoegen.
  2. Klik op Nieuw segment.
  3. Klik op Geavanceerde voorwaarden.
  4. Wijzig het filter van Sessies naar Gebruikers.
  5. Selecteer de aangepaste dimensie Klantensegment die u hierboven heeft gemaakt.
  6. Voeg naar wens voorwaardelijke groepen toe aan het segment en klik op Opslaan.
  7. Herhaal dit met de segmentvoorwaarden en geef de resultaten weer in het aangepaste rapport totdat u tevreden bent over het segment.
Een remarketingdoelgroep maken

Nadat u een segment heeft gemaakt, kunt u het gebruiken als basis voor een remarketingdoelgroep:

1. Volg de instructies om een remarketingdoelgroep te maken Wanneer u bij de stap Bepaal uw doelgroep bent, klikt u op Segment importeren.
  2. Selecteer het segment dat u hierboven heeft gemaakt.